Vijf vergadertips voor 20% tijdsbesparing
3 oktober 2013

Hebt u wel eens berekend hoeveel effectieve werktijd u kwijt bent aan vergaderen? Dan is 20% besparen op uw vergadertijd geen overbodige luxe. Een snel rekensommetje: voor een wekelijkse meeting met 4 personen van 1,5 uur levert 20% effectiever vergaderen 62 uur tijdsbesparing op jaarbasis op. Bij een gemiddeld uurtarief van € 75 is dat goed voor € 4.650,- per jaar. Dat geld kunt vast beter besteden, zeker in deze tijd!

 

Vijf vergadertips:

Tip 1: Begin met het belangrijkste agendapunt in plaats van de notulen van de vorige keer. Dat geeft energie! En iedereen komt op tijd, want niemand wil dat eerste agendapunt missen!

 

Tip 2: Zet bij ieder onderwerp op de agenda ook de vraag die beantwoord moet worden. Dit stimuleert denken in oplossingen bij de deelnemers. Zeker als u de agenda van te voren toestuurt. Het onderbewustzijn gaat al met die vragen aan de gang, zonder dat het de deelnemers tijd kost.

Tip 3: Deelnemer langdradig? Herhaal de vraag bij dit agendapunt. “Hoe is wat u nu zegt een antwoord op deze vraag?”

Tip 4: Streef alleen naar consensus als draagvlak belangrijk is. Werk anders met beslissingsbevoegde probleemeigenaren.

Tip 5: Beoordeel twee keer per jaar al uw vergaderingen op doel, vorm, frequentie en deelnemers. Durf te schrappen of te verkleinen!

Meer tips? Lees de uitgebreide blog over Effectief Vergaderen van Marianne Carrière

Intervisie

 

De training vergadertechniek wordt ook in-company gegeven. We kunnen dan uw reguliere vergadering in de training laten plaatsvinden zodat de theorie direct aan uw praktijk wordt gekoppeld. Ook kunnen wij uw interne vergadercoaches trainen, die de nieuwe stijl van vergaderen verder uitrollen in uw bedrijf. Dat spaart opleidingsbudget.

Reactie toevoegen