8 concentratietips
4 oktober 2016

Zelf ook lekker in de flow zitten op uw werk? Niet afgeleid, maar met gerichte aandacht aan het werk? Wie wil dat nou niet? Maar het lukt helaas niet altijd. Hier vindt u 8 tips om in volle concentratie te werken.

  1. Werk in blokken van maximaal 1 uur. Neem ieder uur een korte pauze van maximaal 5 minuten. Beweeg en zorg in ieder geval voor doorbloeding van uw hoofd en nek. Bijvoorbeeld door staand voorover te buigen en te kijken of u uw tenen aan kunt raken met uw vingertoppen. Of even uw nek los rollen door rondjes te draaien met uw hoofd. Of te kijken hoever u over uw schouder kunt kijken. En dan weer door.
  2. Drink water in plaats van koffie. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat zelfs een milde vorm van uitdroging een grote invloed heeft op onze cognitieve prestaties. Twee procent uitdroging (t.o.v. uw lichaamsgewicht) en u hebt al moeite met concentratie op uw computerscherm. Uw cognitieve vermogen neemt circa 20-30% af. Bij meer dan 4 koppen koffie per dag werkt het oppeppende effect van koffie niet meer. Dus als u na de lunch inzakt, drink dan een glas water in plaats van een kop koffie. Sowieso, een gezonde gewoonte om zo’n 6 glazen water per dag te drinken.
  3. Iets afmaken voor u aan iets nieuws begint. Ons brein is helemaal niet geschikt om te multi-tasken. Doe dus één ding tegelijk. Maak het af, zorg dat er geen nabranders of open eindjes meer zijn. Probeer het in één keer goed te doen. Ruim dan alles op wat u erbij nodig had (digitaal en op uw bureau), vink het af op uw to-do lijst, neem pauze en ga dan pas door naar het volgende.
  4. Maak monstertaken klein. U kent ze wel, die monstertaken waarvan u weet dat het dagen werk is. Niet dringend, wel belangrijk. Vaak het kind van de rekening in drukke tijden. U hikt er tegen aan, weet misschien niet precies hoe u het aan moet pakken. Bijvoorbeeld het schrijven van een jaarplan, een visiedocument, een nieuwe procedure. Breek zo’n monstertaak op in kleine behapbare stukken, die u in maximaal 2 uur kunt afronden en plan die in. Zo is er voortgang en voorkomt u gestress vlak voor de deadline. 
  5. Focus op 1 ding per dag. Er zijn altijd wel 10 dingen die om onze aandacht schreeuwen. Bepaal daarom direct aan het begin van uw werkdag op welke taak u vandaag wilt focussen. Dat wil niet zeggen dat u die dag niks anders doet, maar u doet in ieder geval deze ene taak, wat er ook gebeurt. Door uw brein alvast in deze modus te zetten, vergoot u de kans dat u het ook daadwerkelijk doet. Uw hersenen bijten zich er als het ware al in vast.
  6. Maak uw hoofd leeg. U komt net uit een vergadering en wilt meteen aan een nieuwe taak beginnen. Dat gaat niet. Maak eerst uw hoofd leeg door bijvoorbeeld even uit het raam te staren, vijf minuten vrij te surfen op het internet of gedachteloos wat te kriebelen op een stuk papier. Gewoon uw ogen dicht doen en flarden van gedachten voorbij laten schieten is ook prima. U denkt echter even nergens op door. U haalt uw brein uit de versnelling. Het is even wennen, maar maakt u over de hele dag genomen veel productiever.   
  7. Gun u zelf tijd om in de flow te komen. U begint aan een nieuwe taak en moet er even in komen. Gun u zelf wat tijd om op gang te komen. Loop mentaal alvast eens om uw taak heen. Bijvoorbeeld door een mindmap te maken met vrije associaties die u hebt bij het onderwerp waarmee u aan de slag wilt gaan. Of google op het onderwerp en bekijk de afbeeldingen die daar bij horen. Of zoek alle spullen die u erbij nodig heeft alvast bij elkaar en blader/kijk er eens oppervlakkig doorheen. Of omschrijf uw taak eens in de vorm van een vraag, ‘hoe kunnen we…’. Of maak een tekening of schema van het onderwerp. Kortom, verken uw onderwerp op een manier die bij u past. U zult merken dat uw brein daarna als vanzelf gaan stromen.
  8. Vertel het uw collega’s. Vertel uw collega’s dat u rust wil. Natuurlijk kunt u niet de hele dag onbereikbaar zijn, maar 1-2 uur geconcentreerd aan iets door kunnen werken moet in ieder bedrijf kunnen. Mail en telefoon hebt u zelf in de hand, vertel verder aan collega’s dat u een concentratieblok nodig heeft. Maak afspraken dat ‘deur dicht’ of ‘koptelefoon op’ of ‘rode vlaggetje op uw bureau’ betekent dat u ongestoord aan iets wilt werken. Uw collega’s zullen niet de neiging hebben u toch te storen als u aangeeft wanneer u weer wel bereikbaar bent.

Meer weten over lekker ontspannen werken? Lumin verzorgt zowel trainingen als individuele coaching op het gebied van Time Management. Bel of mail met Marianne Carrière.

Reactie toevoegen

Deel dit artikel