Volgende stap in Autonoom Onderhoud
11 december 2014

Aviko Rixona is producent van aardappelgranulaat en -vlokken en heeft als doel dat haar operators begin 2015 zelfstandig Autonoom Onderhoud (AO) stap 4 kunnen uitvoeren. Autonoom onderhoud is preventief en wordt door de operators zelf uitgevoerd. Denk aan het schoonmaken en smeren van de machines, het doen van kleine reparaties en het vervangen van slijtage onderdelen. Het zorgt voor minder stilstand van machines en verstoringen. Wanneer operators nog meer kennis hebben om kleine problemen aan de lijn zelf op te lossen vergroot dit de betrokkenheid bij ‘hun machines’ en creëert het tijd bij de Technische Dienst om meer structurele verbetertrajecten op te pakken. Zo komt de totale fabriek op een hoger kwaliteitsniveau. Lumin ondersteunde Rixona bij dit verandertraject.

Driedaags AO4-event
Voor AO stap 4 hebben operators nog meer technische kennis nodig. Ze moeten meer oog krijgen voor symptomen van slijtage en leren hoe zij problemen aan de lijn veilig en goed kunnen oplossen. Om dit te realiseren is het trainen van alle operators noodzakelijk. Rixona organiseert hiervoor samen met Lumin een groot driedaags AO4-event eind december 2014.

Op eigen kracht
Met teamleiders productie, productiemonteurs en een aantal zeer ervaren operators heeft Rixona alle technische kennis in huis. Deze medewerkers verzorgen dan ook de interne trainingen tijdens het driedaags AO4-event. Lumin ondersteunt deze interne trainers voorafgaand aan het event met het trainen van hun didactische vaardigheden, door mee te kijken op hun draaiboeken en hun toetsen. Zo zijn ze goed uitgerust om AO stap 1 tot en met 4 weg te leren aan collega’s. Daarnaast verzorgt Lumin een training ‘Leiding geven aan verandering’ voor de teamleiders zodat ze weten hoe ze hun ploeg door dit verandertraject heen kunnen loodsen. Ook hielp Lumin de interne eventmanager bij het opzetten en de uitvoering van het AO4-event.


 

Borging
Begin januari verzorgde Rixona samen met Lumin een aantal borgingsactiviteiten. De kennis en vaardigheden van AO stap 1 tot en met 4 worden getoetst bij alle operators zodat de nieuwe werkwijze, binnen 60 dagen na het event, is ingesleten op de productievloer.

 

Reactie toevoegen

Deel dit artikel