17 ondernemers aan de slag met Lean
31 december 2021

Op 28 april vond de tweede kennissessie van Lumin/kennismakerij plaats. Een studiedag over ‘Lean in het MKB’ met in de ochtend een bedrijfsbezoek aan de specialiteitenfabriek van Suiker Unie in Roosendaal, een mooi bedrijfsonderdeel van Royal Cosun en al jaren klant van Lumin. Het management was zo gastvrij om ons als ondernemers een kijkje in hun keuken te gunnen. Met de inspiratie die de deelnemers daar tijdens de rondleiding op deden gingen ze de workshop van de middag in. Daar werkten de ondernemers aan hun eigen cases en pasten ze de principes van Lean toe op hun eigen bedrijven.

De wereld van de suiker

Het was een bont gezelschap dat ’s ochtends de kantine van Suiker Unie binnenstapte, een club van zowel producenten als dienstverleners, grote en kleine bedrijven, vergevorderd of startend met Lean. Door die diversiteit viel er juist voor iedereen wat te leren van elkaar.

Cosun werkt als organisatie al jaren met Total Productivity Management (TPM), een Japanse verbetermethode die sterk lijkt op Lean.
Bijzonder was de openheid waarmee Richard Ummels (intern TPM consultant bij Royal Cosun), John Vriends (Manager Productie bij Suiker Unie Roosendaal) en Dick van der Horst (TPM coördinator bij Suiker Unie Roosendaal) ons inzicht gaven in het verloop van hun TPM-implementatietraject. We kregen zowel de successen als de tegenvallers en valkuilen gepresenteerd en er werd geen enkele kritische vraag omzeilt. Wanneer mag je nou bij een bedrijf alle OEE-cijfers en KPI’s bekijken, de Makigami bestuderen en de Eén Punts Lessen lezen? Na deze verhelderende uitleg gingen de sieraden af, de haarnetjes op, werden de handen gewassen en startte de rondleiding door de fabriek. In alle rust bekeken we de productieprocessen op de gemba. Iedereen was erg onder de indruk van de netheid en orde in de fabriek, de rust die de medewerkers uitstraalden en de hoge mate van betrokkenheid van iedereen bij het eigen proces. Bij Suiker Unie wordt echt de systeemkant met de menskant gecombineerd. Ook de visualisatie via de verbeterborden was in het oog springend. John en Dick en de collega’s die de Makigami presenteerden werden (terecht!) overladen met complimenten. We hopen dat hen dat weer steunt in hun volgende TPM award traject.

En dan zelf aan de slag met Lean

Na een lekkere lunch in het Hooihuis in Roosendaal gingen de ondernemers onder leiding van Richard Ummels en Marianne Carrière (directeur en adviseur/trainer Lumin) zelf aan de slag met de principes van Lean. Zoals het hoort startten we met het luisteren naar de Voice of the Customer en verdeelden we de kenmerken van onze producten of diensten over drie categorieën: delighters, statisfiers en dissatifiers. Daarna dienden vier bedrijven een eigen (deel)proces in als case en daar werd in groepen een waardestroomanalyse van gemaakt. De openheid die in de ochtend al bij de Suiker Unie was gecreëerd, werd moeiteloos doorgezet in de middag. De ondernemers die hun case inbrachten durfden met de billen bloot te gaan. De overige deelnemers vormden hun denktank. In de IST-situatie bleek bij één van de deelnemers al een verspilling van 50% in mensurentijd te zitten. Een verborgen potentieel dat veel waarde vertegenwoordigt en ook de doorlooptijd naar de klant kan verkorten. De ondernemers waren verrast over de uitkomsten, het zette iedereen aan het denken over het eigen werkproces. In de praktijk is vaak maar 10-15% van alle processtappen waardetoevoegend voor de klant. Het is een illusie om te denken dat dit in jouw bedrijf niet voor komt. Deelnemers hielpen elkaar door kritische vragen te stellen, op zoek te gaan naar verspilling en tegenmaatregelen te bedenken. Iedereen was druk in de weer met gele, roze en groene post its. De flow zat niet alleen in Lean, maar ook in de sessie!

De waardestroomschema’s werden opgerold en de dag werd afgesloten met een welverdiend drankje bij Indoor Sky Dive in Roosendaal.

De kracht van kruisbestuiving

De volgende dag werden we blij werden van alle positieve reacties op de evaluatiekaartjes:

“Super! Veel ideeën kunnen uitwisselen en een enorme openheid van iedereen.”
“Zeer positief, inzicht in processen en zelfreflectie. Zeker toepasbaar!”
“Zeker voor herhaling vatbaar. Goede verhouding praktijk, theorie en workshop.”
“Heeft me aan het denken gezet over mijn eigen organisatie.”
“Ontzettend leuk om in andere werelden te duiken. Goede sfeer. Uitstekend georganiseerd.”
“Topdag! Veel dank dat ik dit mee mocht maken! Alle lof voor voorbereiding en voor Suiker Unie. Meekijken in de praktijk en daarna ’s middags zelf werken: heel goed!”


Dezelfde week nog kregen we al van drie ondernemers reactie dat ze naar aanleiding van de studiedag direct met Lean in hun team aan de slag waren gegaan. Eén van deze bedrijven heeft Lumin gevraagd om haar te begeleiden bij de implementatie en het betrekken van haar medewerkers bij het gedachtegoed van Lean. Anderen waren zelf al met Lean aan de gang en gaven aan dat ze op de studiedag verder geïnspireerd raakten. En dat was precies het doel van deze sessie van Lumin/kennismakerij; ondernemers aanmoedigen om de strijd tegen verspilling aan te gaan en tegelijkertijd je klant beter te bedienen. Want zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

Lumin heeft in haar pakket een aantal Lean gerelateerde diensten om bedrijven te helpen met het implementeren van zowel de systeemkant als de menskant van Lean. Meer weten? Kijk eens op onze Lumin&Lean pagina

Reactie toevoegen