Fusiebegeleiding Rabobank Merwestroom
5 oktober 2012

Een fusie tussen twee lokale Rabobanken kan alleen wanneer de leden van beide banken dit goedkeuren met minimaal 75% van de stemmen. Bij Rabobank Hardinxveld-Giessendam werd de fusie met Sliedrecht-Graafstroom weggestemd. Toch was er geen ander scenario mogelijk dan een fusie. Een nieuwe poging was noodzakelijk.

Lumin leverde een projectleider, sr. communicatieadviseur, verandermanager en procesbegeleider in één persoon. Deze adviseerde de directie continu over de aanpak (coaching). Tijdens ledensessies konden nee-stemmers hun mening geven en hun bezwaren en twijfels uiten. Met deze argumenten werd het oorspronkelijke fusievoorstel aangepast. De eigen medewerkers kregen uitleg over de verandernoodzaak zodat zij fungeerden als ambassadeurs (IC). Met interne en externe communicatiemiddelen werden verdere onduidelijkheden toegelicht (M&C). Lumin verzorgde hiervoor strategie, inhoud, tekst en productie.  Lumin begeleidde ook nog de cruciale ledenvergaderingen als avondvoorzitter.

Resultaat:

Na tien maanden stemde 82% van de leden van Rabobank Hardinxveld-Giessendam voor het fusievoorstel. Bij Sliedrecht-Graafstroom was dat 95,1 procent. Opdracht volbracht!


 

Reactie toevoegen